Suszenie grzybów jest niezwykłe popularne, gdyż znalezione w lesie borowiki czy podgrzybki można wykorzystać kilka miesięcy później w trakcie przygotowywania świątecznych potraw. Dehydrator doskonale sprawdzi się do tego zadania, ale warto wiedzieć, jak krok po kroku ususzyć grzyby.
Suszenie grzybów – co trzeba wiedzieć?
Dehydrator służy do usuwania wody z grzybów. Jednak aby przygotowane produkty nie były przesuszone albo wilgotne trzeba wiedzieć, w jakiej temperaturze należy je suszyć oraz jak długo powinny pozostać w urządzeniu.
Wszystkie czynności należy zacząć od dokładnego oczyszczenia grzybów. Znajduje się na nich ściółka, igły oraz ziemia. Najlepiej jest zabrać niewielki nożyk albo pędzelek i dokładnie usunąć wszystkie zanieczyszczenia. To dobry moment, żeby sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe – jeśli w środku znajdują się robaki, nie należy ich wkładać do suszarki. Kiedy grzyby są czyste i nie ma w nich robaków, trzeba je pokroić i rozmieścić na sitach. W tym miejscu należy podkreślić, że wszystkie kawałki mają mieć taką samą grubość – w przeciwnym wypadku nie ususzą się w takim samym stopniu. Kiedy wszystko jest już gotowe, należy umieścić grzyby w suszarce, ustawić właściwą temperaturę i pozostawić aż do całkowitego usunięcia wody. Jeśli grzybobranie było bardzo udane, dehydrator prawdopodobnie nie pomieści wszystkich grzybów, dlatego cały proces zostanie rozciągnięty w czasie.
Jak suszyć grzyby – temperatura oraz czas
Grzyby należy suszyć w temperaturze od 70 do maksymalnie 90 stopni C. Z oczywistych względów, jeśli temperatura jest wysoka, finalny produkt będzie gotowy nieco szybciej. Jednak w tym przypadku pojawia się także ryzyko zamknięcia się grzybów, co sprawi, że miąższ w środku pozostanie cały czas wilgotny, a zewnętrzna warstwa wyschnie na wiór. Tak przechowywane produkty zepsują się bardzo szybko.
Z kolei czas suszenia jest uzależniony od rodzaju grzybów, zastosowanej temperatury, ilości grzybów występujących w urządzenia oraz ich wielkości.
Do ususzenia grzybów potrzeba średnio od 4 do 8 godzin. W niektórych przypadkach może jednak dojść nawet do 10 godzin (niska temperatura, duże kawałki). Dobrze, kiedy w trakcie suszenia zmienia się miejsca poszczególnych kawałków.
Jak rozpoznać gotowe grzyby? Przede wszystkim trzeba je dotknąć, gdyż powinny być łamliwe oraz twarde. Wtedy cały proces usuwania wody może zostać zakończony.