Powykręcany wygląd oraz nienaczna wręcz rozłożystość – oto spirulina, tak konwencjonalna, zaśjednoczasowo objawiająca mnogość wyróżników dietetycznych. Przezywana również zielonym mięsem, które jeszcze chętniej wrzucamy do powszechnej diety, ze względu na niesłychane atrybuty.
Aztekowie w czasach swojej świetności szanowali niezwykle cenne atrybuty, jakie prezentuje spirulina. Opisujemy mikroskopijne, zielono-niebieskie algi, dla których najpowszechniejszym miejscem życia są odznaczające się ciepłą wodą słodkowodne akweny Afryki i Meksyku. Do tego obraz sprężyny i długość posiadająca średnio 500ɥm. Owy niepokaźny byt, wszakże donoszący mnogość zysków z jego dorzucenia do jadłospisu.
Oryginalny tytuł zielonego mięsa spirulina zyskała dzięki pomocy nieprawdopodobnie niebotycznej obfitości w białko, którego znajdujemy w aktualnie zachwalanych algach nawet trzy razy więcej niż w czystym mięsie. Ponadto aż 18 aminokwasów, tymczasem wśród nich 8 określanych jako niezastąpione. W spirulinie gości więcej błyskawicznie absorbowalnego żelaza niż w różnego rodzaju mięsach, a na zainteresowanie zasługuje dodatkowo bardzo korzystne stężenie potasu, magnezu i wielu witamin, mikro- i makroskładników.
Spirulina w wielu zakątkach świata tytułowana bywa niekiedy mlekiem Ziemi, ze względu na fakt można odnaleźć w niej wyjątkowo wysokie natężenie niepowszedniego kwasu gamma-linolenowego. Ten właśnie związek bierze czynny udział fabrykowaniu elementów odpowiadających np. za właściwy poziom ciśnienia krwi, rezultaty przeciwzapalne, a nadto zwiększenie zdrowia i wyglądu skóry, a także włosów i paznokci.
Naturalne pigmenty a dokładniej w kolorze zielonym chlorofil oraz niebieska fikocyjanina, znajdujące się w spirulinie niosą za sobą konsekwencję, iż owa objawia działanie antyoksydacyjne. Wspomniana wcześniej fikocyjanina jest przy tym odpowiedzialna za zwalnianie enzymu lipazy trzustkowej, obniżanie poziomu triacygliceroli we krwi do tego normalizację glikemii poposiłkowej. Spirulina, biorąc pod uwagę publikacje osób zajmujących się tym tematem zawodowo, normalizuje wydolność systemu odpornościowego. Obecne w niej natomiast niezbędne do życia aminy i enzymy, a także biofotny, przykładają się do unormowania wytrzymałości psychofizycznej.